Wie vroeger met het vliegtuig reisde, dacht er meestal niet echt over na. Er ging een koffer mee die je aan een balie afgaf, en een kleine handtas of rugtas die je tijdens de vlucht bij je mocht houden. De afgelopen jaren is dit sterk veranderd, en maken veel mensen de keuze om alleen nog handbagage mee te nemen als zij in het vliegtuig stappen. Wat heeft jouw voorkeur?

 

Proppen of betalen

 

De reden dat veel mensen ervoor kiezen om alleen nog handbagage mee te nemen, is dat veel luchtvaarmaatschappijen zijn overgestapt op een ander prijsmodel. Je betaalt alleen nog voor dat wat je daadwerkelijk gebruikt. Neem je geen grote koffer mee? Dan betaal je minder dan wanneer je wel ruimbagage in wilt checken. Logisch eigenlijk, maar voor veel mensen voelt het anders, ook omdat de prijzen waar veel airlines mee adverteren de prijzen zónder ruimbagage zijn. Wil je toch een koffer meenemen, dan moet je voor je gevoel plotseling bijbetalen, en daar zijn de meeste mensen niet zo happig op. Die proppen liever zoveel mogelijk in hun handbagage dan dat zij een koffer inchecken en hiervoor moeten betalen.

 

Op korte tripjes is het vaak ook best te doen, met alleen handbagage reizen. Blijf je hooguit twee nachten op je bestemming dan passen de spullen die je mee wil nemen vaak best in een klein handbagagekoffertje. Je moet dan echter wel goed kijken naar de eisen die de maatschappij waar je mee vliegt aan je handbagage stelt. Deze kunnen onderling nogal variëren, en zo kan het gebeuren dat je mooie Samsonite bij de ene maatschappij gewoon mee mag de cabine in, en bij de ander zonder pardon (en met extra kosten) in het ruim wordt gegooid.

 

Alles netjes!

 

Heb je je netjes aan de regels van je airline gehouden, en ervoor gezorgd dat je een koffer van het juiste formaat hebt (tip: grote merken als Samsonite en Rimowa hanteren de meest gebruikte maten door airlines en passen hun koffermaten hierop aan)? Dan nog kan het gebeuren dat je bij het inchecken aan de gate je bagage in moet leveren. Zeker op hele volle vluchten, waar meer mensen het plannen hebben opgevat om met alleen handbagage te reizen, passen al die trolleys soms simpelweg niet in de cabine. In dat geval zit er niets anders op dan de handbagage van een aantal passagiers toch in het ruim te plaatsen. Hou hier in je achterhoofd altijd rekening mee tijdens het inpakken, en stop bijvoorbeeld een klein stoffen tasje met spullen waar je écht niet zonder kan tijdens de vlucht in je koffer. Moet je hem dan inchecken, dan kun je dit kleine tasje eruit halen en als handtas meenemen