Drone vliegen is de nieuwste rage, voor gadgetfreaks maar ook voor vele anderen. Met een drone kun je de wereld van boven bekijken terwijl je zelf veilig met beide benen op de grond staat. Het vliegende apparaat kan uitgerust zijn met een camera zodat je mooie film- of fotobeelden kunt maken, maar voor veel gebruikers zit de lol hem al in het vliegen op zich. Wil je er zelf een kopen, dan is het wel slim te weten welke je precies moet hebben. Er zijn verschillende opties en variaties mogelijk, ook afhankelijk van je eigen niveau. Je kunt een parrot drone aanschaffen, maar er zijn uiteraard nog veel meer merken op de markt waar je veel plezier aan kunt beleven.

 

Drone

 

Welke uitvoering past het beste bij mij?

Ga je een drone kopen, dan kom je in een technische wereld terecht die best even overweldigend kan zijn. Maar als je stap voor stap je eigen wenslijst naloopt, zul je al gauw bij het model van je dromen uitkomen en ben je snel klaar om de wereld van boven te bekijken. Allereerst is het formaat iets om rekening mee te houden. Wil je zo klein mogelijk, dan kies je de nano. Maar een micro of mini kan natuurlijk ook. Wil je bijvoorbeeld met een camera de lucht in, dan kom je al snel bij een mini drone uit, omdat een drone met camera simpelweg wat meer oppervlak moet hebben om de camera aan te bevestigen. Ook een parrot drone is beschikbaar met camera. Eentje met camera is leuk, maar realiseer je wel dat andere mensen er niet altijd op zitten te wachten.

 

Is je drone ready of almost ready?

Kies je voor een ready to fly of almost ready to fly drone? Die keus is aan jou. Met een ready to fly kun je de accu’s opladen en gelijk je stuurmanskunsten vertonen. Met een almost ready to fly drone kun je zelf nog een beetje sleutelen aan het apparaat voor je hem de lucht in stuurt. Zeker als je beginner bent, is het raadzaam om een ready to fly te kopen. Je hoeft dan nog niets van de techniek te weten en kunt eerst flink veel meters maken om het vliegen an sich onder de knie te krijgen. Want hoe makkelijk het ook lijkt, het vliegen met een drone is best even oefenen.

 

Hoe pak ik het vliegen aan?

Als je voor het eerst gaat vliegen, kies dan een locatie uit waar je de ruimte hebt. Je eigen tuin is over het algemeen niet zo’n goed idee, kies eerder voor bijvoorbeeld een ongebruikt voetbalveld of weiland. Als er mensen met je meegaan, zorg je dat zij achter je staan zodat je altijd vrij zicht op je drone hebt. Als je het apparaat gecheckt hebt en de accu’s zijn vol, dan kun je hem de lucht in sturen. Oefen met draaien, stijgen en dalen en op het moment dat je accu’s leeg beginnen te raken, dan kun je de landing in zetten. Doe dit zo vaak mogelijk, je kunt het alleen leren door vaak te doen.

 

Welke drone regels zijn er?

Je mag niet zomaar overal vliegen, er zijn drone regels waar je je aan moet houden. Je moet de privacy van mensen in de gaten houden als je een camera op je drone hebt zitten. Daarnaast mag je ander vliegverkeer en wegen niet tot last zijn. Bovendien mag je niet hoger vliegen dan 120 meter. Ga je betaald en dus bedrijfsmatig vliegen, dan moet je ook een licentie hebben. Pas daar dus mee op. Zorg daarnaast altijd voor vrij zicht op je toestel door hem niet achter gebouwen of gewassen langs te laten vliegen. De wereld van boven is mooi, maar hou de veiligheid wel in het oog.