Ben je van jezelf creatief en maak je het liefst dingen zelf? Dan is de kans groot dat jij al bekend bent met epoxy. In deze blog bespreken we alle soorten epoxy die er te verkrijgen zijn. Zo weet jij welke epoxy bij jouw project past. Op deze manier voorkom je dat je fouten maakt. Je kan je epoxy bestellen bij Epoxyshop.nl. Bij hun vindt je epoxy van diverse soorten premium epoxyhars met een voortreffelijke kwaliteit. Dat is toch iets wat je wilt?!

Een aantal standaard soorten epoxy

Je hebt onder andere de standaard soort epoxy. Deze wordt gebruikt bij projecten waarvoor je maar een dunne laag epoxy hoeft te gieten. Voor het plamuren, lamineren van hout, staal, beton en steen kan deze soort epoxy gebruikt worden. Deze soort epoxy wordt ook vaak gebruikt in de jachtbouw- en reparatie. In de standaard epoxy kan je kleurstof toevoegen. Hiernaast is er ook epoxy giethars. Dit is giethars dat glashelder is. De giethars is ideaal voor grote gietingen. De epoxy giethars moet je ook gebruiken voor het maken van sieraden. De uitharding duurt bij giethars veel langer. Dit komt doordat er veel minder warmte ontwikkelt bij een gieting. Het voordeel aan de lange verwerkingstijd is dat eventuele luchtbellen de tijd krijgen om te ontsnappen uit de epoxy laag. 

Injecteer epoxy

Injecteer epoxy is een minder standaarde vorm van epoxy. Deze epoxy gebruik je op ondergronden die het materiaal in zich opnemen. Denk aan zachte houtsoorten en cementgebonden vloeren. De injecteer epoxy bevordert de hechting van de volgende lagen epoxy. De injecteer epoxy werkt goed op zuigende ondergronden. Daarom is het goed geschikt bij het werken met epoxy zitten er een paar gezondheidsrisico’s aan. Ga je te werk met epoxy, doe dit dan voorzichtig. Zonder dat je het weet kun je er allergisch voor zijn. Injecteer epoxy is ook prima te gebruiken als primerlaag. 

Plamuur epoxy en kneedpasta 

Plamuur epoxy is een kant en klare epoxy. Deze laag hardt uit zonder krimp en je kan deze laag gemakkelijk schuren. De kleur van de plamuur epoxy is wit. Daarnaast heb je ook nog kneedpasta van epoxy. Dit is vrij handig bij snelle reparaties. De uithardingstijd is heel kort en daarom is het handig. De kneedpasta kan op vrijwel elke onderlaag geplaatst worden. Dit is heel voordelig. Nadat je de kneedpasta goed heb uit laten harden, is de past beschermd tegen zo’n 100 graden. 

Epoxyschuim, epoxycoating en epoxyteer

Epoxyschuim heeft een hoge drukvastheid. Het kan ook in allerlei constructieve delen worden geplaatst. Na een paar minuten begin de schuim al uit te harden en is het ondoordringbaar materiaal geworden. Daarnaast heb je ook nog vloercoating. Dit is te verkrijgen in een hoop kleuren. Deze laag wordt vaak op vloeren gedaan. De vloer is dan ook makkelijk schoon te maken. Dit komt door de epoxylaag. Als laatste heb je nog de epoxyteer. Deze vorm van epoxy wordt voornamelijk gebruikt voor onderwater.