Een parket vloer is een populaire keuze voor in huis. Ik heb bij parketwereld in Almelo een jaar geleden zelf een parketvloer aangeschaft. Het geeft het huis een warme uitstraling en het zorgt ervoor dat je huis echt aanvoelt als een thuis. Je kan eigenlijk elke ook kleur voor de muur ermee combineren. Samen met de geschikte meubels zorgt het voor een perfecte basis voor je huis. Het is wel belangrijk om het hout van de vloer goed te onderhouden.

 

Tips voor de behandeling een parketvloer

Goed onderhouden van de parketvloer is essentieel voor de kwaliteit van het hout. Dat zorgt voor een langere houdbaarheid van de vloer. Zorg er dus voor dat de vloer een goede beschermlaag krijgt. Dit kan op verschillende manieren. De meeste gebruikte producten zijn:

  • Was
  • Lak
  • Olie

Van de drie varianten is olie het goedkoopst. Bovendien is dat het makkelijkst bij te werken na een beschadiging. De olie beschermt de vloer vooral tegen vuil en vocht. Vandaar de focus in deze blog op het behandelen van een parketvloer met olie.

 

Hoe behandel je de parketvloer met olie?

Reinig altijd eerst de vloer uiterst grondig. Ga voor de zekerheid nog een keer over de vloer heen met schoonwater, je kunt daar ook reinigingsproducten voor gebruiken. Laat de vloer vervolgens goed drogen. Het belangrijkste daarna is dat de vloer stofvrij gemaakt wordt.

 

Olie aanbrengen op de vloer

Is de vloer eenmaal egaal en schoon? Dan kan het oliën van de vloer beginnen. Doe dit overdag. Zodoende kun je goed zien welke delen van de vloer je al hebt ongeolied en welke niet. Het is het makkelijkst om de olie aan te brengen met een kwast, doek of handpad. De olie moet minimaal 48 uur drogen alvorens je over de vloer heen kan lopen.

 

Soorten olie

Er zijn verschillende soorten olie die je kan gebruiken voor de houten vloer. Om echt zeker te zijn van het geschikte soort olie dat je nodig hebt raad ik je aan om advies in te winnen bij een vloerenwinkel. Ook woonwinkels hebben meestal de kennis om jouw van advies te voorzien. Bovendien hebben zij meestal ook de juiste producten in huis. Zo heb ik bij een woonwinkel in Oldenzaal advies ingewonnen over het oliën van de vloer.