Als je op de juiste manier om gaat met je stropdas kun je deze nog vele jaren gebruiken. Een stropdas kun je op diverse manieren schoonmaken. Het schoonmaken van een stropdas is wel afhankelijk van welke stof de stropdas is gemaakt. Zo is een stropdas van polyester het gemakkelijkst met een beetje warm water schoon te maken met een beetje wasmiddel. Bij een stropdas van zijde is het juist onverstandig om met water aan de slag te gaan om een vlek uit de stropdas te halen. Je kunt dan beter de stropdas stomen of chemisch reinigen.

Het strijken van een stropdas is ook mogelijk. Je kunt een stoomstrijkijzer of een gewoon strijkijzer gebruiken en op stand 2 doen. Leg wel een theedoek over de stropdas. Ga vervolgens voorzichtig te werk met de strijkbout. Ook is het raadzaam om niet te hard te drukken. Anders kun je glanzende plekken op je stropdas krijgen en dat is ontsierend. Ga dus vooral voorzichtig te werk als je een stropdas gaat strijken. Zorgvuldigheid is dan ook het credo en probeer vooral niet te overhaasten, want voor je het weet heb je glanzende plekken op je stropdas en kun je je stropdas weg doen.

 

Stropdassen kopen

Een stropdas kopen is niet altijd even eenvoudig. Vooral niet wanneer je geen gemiddelde lichaamslengte hebt. Veel mensen die wat groter of wat kleiner zijn dan gemiddeld, hebben kans dat ze een te grote of juist een te kleine stropdas kopen. Dat ziet er vaak niet mooi uit, want een te grote stropdas zal je kleiner maken en een te kleine stropdas kan je dikker doen lijken. Om dit probleem te voorkomen kun je een grotere knoop knopen, maar je kunt ook langs een kleermaker gaan en hem of haar vragen om een stropdas op maat te laten maken.