Het aanschaffen van een sauna is niet niks, het is een flinke uitgave. Dan wil je wel dat je het goed doet en niet dat je een miskoop maakt. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten wanneer je een sauna aan gaat schaffen, wij geven je daarvoor alvast een aantal tips.

 

Na een lange dag vol werk en stress is er niets zo lekker als even ontspannen in je eigen sauna. Nergens meer aan denken en gewoon even lekker zweten. Heerlijk. Natuurlijk heb je, als je een sauna wilt laten zetten, een hoop vragen. Een hoop kun je zelf opzoeken. Een paar dingen kun je beter aan professionals vragen. De vakmensen van Elite Wellness weten bijvoorbeeld precies waar ze het over hebben en kunnen je helpen met de vragen waar je nog geen antwoord op gevonden hebt.

 

Voldoende ruimte

Natuurlijk is het eerste waar je aan moet denken als je een sauna gaat kopen of je er eigenlijk wel plek voor hebt. Je hebt helemaal niet zoveel ruimte nodig voor een sauna, deze zijn er al vanaf een paar vierkante meter. Toch is het belangrijk om dit even goed uit te zoeken. Daarbij is het ook belangrijk om te bedenken waar je de sauna dan wilt hebben. Wil je een sauna in de tuin? Of misschien liever in de badkamer? Dit zijn allemaal beslissingen die je mee moet nemen bij het bespreken van de mogelijkheden met het bedrijf waar je de sauna koopt.

 

Soort sauna

Er zijn verschillende soorten sauna’s en al deze sauna’s hebben nét een andere functie. Zo is een infraroodsauna veel sneller opgewarmd dan een Finse sauna, maar wordt een Finse sauna ook veel warmer dan een infrarood sauna. Daarbij zijn er ook bepaalde sauna’s waar je led licht kunt laten installeren, zodat je ook voor kleurentherapie kunt kiezen. Lees je dus goed in over verschillende soorten sauna’s en kijk welke sauna het beste bij jou past.

 

Natuurlijk is de ene sauna ook duurder dan de andere, niet alleen in de aanschaf, maar ook in het gebruik en het onderhoud. Pak bijvoorbeeld weer het voorbeeld infrarood vergeleken met de Finse sauna. De Finse sauna wordt warmer, maar doet er ook langer over om op te warmen. Dit kost meer energie en zal dus duurder zijn.

 

Checklist

Om zeker te weten dat je goed beslagen ten ijs komt hebben wij een kleine checklist voor je gemaakt. Denk eens na over deze vragen. Zoek eventueel hulp van een expert of ga zelf op zoek naar antwoorden. Als je deze checklist helemaal kunt invullen ben je waarschijnlijk wel klaar voor jouw eigen sauna.

 

  • Naar wat voor soort sauna ben je eigenlijk op zoek?
  • Wat is je budget? En wil je een duurzame/energiezuinige sauna?
  • Wil je de sauna binnen of buiten?
  • Wat zijn de afmetingen die je sauna mag hebben? Tip: maak een tekening van de ruimte waar je je sauna gaat plaatsen. Zo krijg je een idee van hoe het eruit zal gaan zien. Let er ook op dat je sauna niet te dicht tegen de muur staat of dat daar een beschermlaag tussen wordt geplaatst, anders kun je last krijgen van vocht en schimmels.
  • Welke houtsoort wil je het liefste in de cabine, hoeveel verlichting wil je en met hoeveel mensen moet je in de sauna passen?