3D printers zijn geweldig voor artiesten en uitvinders, dankzij de verbazingwekkende verscheidenheid van vormen en ontwerpen die ze kunnen maken. Maar ook al zijn ze helemaal geweldig, sommige ontwerpen zijn nog veel te moeilijk om hier mee te maken. Soms moet het ontwerp van een model zo’n design hebben dat ieder minuscuul detail essentieel voor het model wordt, je zult dus echt met je handen moeten werken om dit niveau van detail te gebruiken.

Dat is waar 3D pennen in beeld kunnen komen. Op het eerste gezicht lijken ze misschien op een normale pen maar in het echt zijn het complexe machines die in de palm van je hand passen en die je een persoonlijke touch kunnen laten geven aan je 3D model.

 

Het mechanisme begrijpen

 

Verschillende losse mechanismen werken samen in harmonie om de 3D pen te laten werken. Voor starters, in plaats van normale inkt voor een pen gebruikt de 3D pen een soort ABS of PLA plastic vulling. Deze vulling wordt aan een kant van de pen gegoten voordat je kunt beginnen met het creatieproces. Aan de andere kant heeft de pen een metalen punt die zo heet wordt, tot wel 270 graden. Daarbij bevat te punt snelheid regulatoren die bepalen hoe snel of hoe langzaam de vulling uit de punt komt.

Wanneer de gebruiker de pen aanzet wordt de vulling door de verhitte metal punt gestroomd in semi vloeibare vorm. In dit stadium is het erg makkelijk om de vulling een bepaalde vorm aan te laten nemen. De vorm is afhankelijk van hoe de gebruiker de pen beweegt over een oppervlakte of in de lucht. De vulling wordt harder in een paar seconden nadat het vrij is gekomen, dit zorgt voor een handgemaakt 3D model!

 

De vorm in controle houden

 

Er zijn twee dingen die je in je achterhoofd moet houden wanneer je de pen gebruikt. Het eerste is de kleur van de vulling. Je kunt de vulling kopen in veel verschillende vormen en iedere kleur moet los in de pen geladen worden om een model in die kleur te maken.

Het andere punt waar je over na moet denken is de snelheid van de toestroom van de vulling. De 3D pennen hebben automatisch een snelheid regulator die de snelheid onder controle houdt waarmee de vulling uit de pen komt. Als je een vorm maakt die niet veranderd moet worden houdt de snelheid dan hoog om ervoor te zorgen dat het design snel af is. Aan de andere kant, als het model erg lastig is en als je de vorm vaak moet veranderen dan moet je de vulling op langzaam zetten om ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt om de lastige patronen te maken die nodig zijn voor het complexe ontwerp.