Een telefoon, vooral een smartphone, is een behoorlijk prijzige aankoop. Een beetje model kost al zo een paar honderd euro. Ben je gehecht aan een bepaald merk, of wil je per se het nieuwste model in huis hebben, dan lopen de prijzen helemaal hard op. Nu is de smartphone voor de meeste mensen ook het apparaat dat zij iedere dag het meest gebruiken, waar zij zelf niet zonder lijken te kunnen, dus het mag best iets kosten. Maar hoe vaak schaf jij een nieuwe telefoon aan?

 

Nieuwste van het nieuwste

 

Veel mensen kijken er ieder jaar reikhalzend naar uit: de presentatie van de nieuwste modellen smartphones van hun favoriete merk. Hoeveel beter zullen de nieuwe exemplaren zijn dan de ‘oude’? Wat is er veranderd ten opzichte van nieuwe modellen? De ontwikkelingen gaan razendsnel, de smartphones van nu vallen nauwelijks meer te vergelijken met de eerste modellen die op de markt kwamen. Er zijn genoeg mensen die ieder jaar per se het nieuwste model in huis willen halen. Om de kosten binnen de perken te houden verkopen zij hun oude mobieltje vaak wel weer aan iemand die hier wat minder belang aan hecht.

 

Paar jaar

 

De meeste mensen verwachten van een dure smartphone dat zij er wel even mee vooruit kunnen. Logisch ook wel, van een wasmachine (in aanschaf vaak nog goedkoper dan een smartphone) verwacht je ook dat je er een aantal jaar mee kan doen tenslotte. Toch lukt het niet altijd om met een smartphone net zo lang te doen als je zou willen.

 

Zo’n apparaatje dat je de hele dag bij je draagt is kwetsbaar. Producenten doen er veel aan om hun toestellen enigszins duurzaam te maken, maar een kras op het scherm of schade aan de behuizing heb je zo te pakken. Goede telefoonhoesjes kunnen hier een aardig verschil maken, en veel schade voorkomen. Maar zelfs de beste telefoonhoesjes kunnen niet voorkomen dat een telefoon na een harde val beschadigd of zelfs kapot is. Al worden de hoesjes wel steeds beter en schokbestendiger, er zijn volop P20 Lite hoesjes of varianten voor andere merken te vinden die een kleine valpartij wel aankunnen.

 

Hoe lang je smartphone meegaat, hangt ook af van hoe oud het model bij aanschaf was. Koop je een wat ouder model, dat al een jaar of 2 in de verkoop is, loop je het risico dat deze eerder niet meer goed werkt met de apps die je graag wilt dan wanneer je kiest voor een nieuwer model. De ontwikkelingen gaan zoals gezegd razendsnel, en soms kan jouw oudere smartphone deze gewoon niet meer aan. Op zo’n moment zit er weinig anders op dan een nieuwe in huis te halen, of je erbij neerleggen dat jouw mobiel niet alles kan wat je zou willen.