Of je nu de fijne motoriek van je kind wil stimuleren, of zijn fantasie wil prikkelen: kleurboeken zijn een goede bezigheid voor kinderen. Het is een eenvoudig maar effectief middel om kinderen te helpen bij het leren, creativiteit te stimuleren en hun algehele persoonlijke ontwikkeling te verbeteren. Ze zijn ideaal voor kinderen van alle leeftijden, doordat je kleurboeken vindt in allerlei moeilijkheidsgraden. Voor jonge kinderen zijn kleurboeken met grote tekeningen fijn, zodat zij binnen de lijntjes leren kleuren. Voor oudere kleurboeken zijn tekeningen met fijnere lijnen leuker, zodat ze met verschillende kleuren kunnen werken en er een echt kunstwerk van maken. 

Kleurboeken helpen bij motorische- en cognitieve ontwikkeling 

Kleurboeken zijn een goedkoop speelgoed dat kinderen helpen bij het verbeteren van de motorische vaardigheden. Kinderen verbeteren hun fijne motoriek door het vasthouden van een potlood en het tekenen binnen de lijntjes. Daarnaast leren jonge kinderen ook de verschillende kleuren te onderscheiden tijdens het tekenen. Het stimuleert ook het vermogen om kleuren te koppelen aan bestaande concepten. Zo leren kinderen dat een kat wit, zwart of rood kan zijn, maar niet blauw of groen. Tijdens het realistisch inkleuren van een tekening leren zij dus concepten te koppelen aan kleuren, terwijl onrealistische kleuren juist de fantasie prikkelen. 

Tekenen vergroot de concentratieboog 

Het inkleuren van kleurboeken vergroot de concentratieboog van jonge en oudere kinderen. Het inkleuren van afbeeldingen vereist dat kinderen hun aandacht op een ding gericht houden totdat het kleuren is voltooid. Dit helpt hun focus en concentratie te verbeteren. Kinderen die veel tekenen, lijken hun aandacht ook bij andere opdrachten beter vast te kunnen houden. Dit maakt dat het kleuren van kleurboeken vele voordelen geeft op zowel motorisch als cognitieve ontwikkeling. Dit terwijl de aanschaf van een kleurboek en een paar kleurpotloden helemaal niet veel geld hoeft te kosten!