Het kopen en afsteken van vuurwerk en het horen van het knallen is een ervaring die velen tijdens Oud en Nieuw geweldig vinden. Je kunt tijdens specifiek aangegeven data en tijdstippen vuurwerk kopen om het einde van het jaar te vieren met een geweldige knal, maar hoe zit het met het online bestellen en laten bezorgen van vuurwerk? Kom in de tekst hieronder te weten in hoeverre vuurwerk online bestellen en laten bezorgen mag.

 

Is vuurwerkverkoop legaal?

In hoeverre de vuurwerkverkoop legaal is, varieert sterk van land tot land en zelfs van regio tot regio. Voordat je overweegt om vuurwerk online te bestellen, dien je de wetten in je specifieke regio te raadplegen. In sommige landen is vuurwerk volledig legaal en vrij te koop, terwijl het in andere landen sterk gereguleerd wordt of zelfs volledig verboden is.

 

Online bestellen en laten bezorgen

Is vuurwerk legaal in de regio waar je woont, dan kun je overwegen om vuurwerk online te bestellen en te laten bezorgen aan huis. Veel vuurwerkverkopers bieden deze service zodat klanten vuurwerk op een makkelijke en snelle manier kunnen kopen. Ga je vuurwerk online bestellen en laten bezorgen, hou dan rekening met de betrouwbaarheid van de verkopen door de benodigde licenties en vergunningen te controleren en door de reputatie te checken. Let ook op de leeftijdsvereisten, controleer de bezorgopties en volg de instructies van de verkoper voor veilig gebruik.

 

Wat zijn de regels?

Het is van vitaal belang om de regels met betrekking tot vuurwerk in acht te nemen. Enkele van de veelvoorkomende regels waarmee rekening moet worden gehouden zijn:

 

  • Sommige soorten vuurwerk zijn overal verboden vanwege hun gevaarlijkheid. 
  • Veel regio’s hebben tijdsbeperkingen voor het afsteken van vuurwerk. Vuurwerk mag dan slechts op bepaalde dagen en tijdstippen worden verkocht en afgestoken.
  • Het veilig afsteken van vuurwerk is belangrijk. Lees de instructies op de verpakking goed door, hou voldoende afstand en draag gehoorbescherming.
  • Het is belangrijk om vuurwerkresten op te ruimen en op de juiste manier te verwijderen. Voorkom het vervuilen van het milieu.

Alternatieven voor vuurwerk

Als vuurwerk niet is toegestaan in de regio waar je woont of als je om andere redenen geen vuurwerk wilt gebruiken, dan zijn er verschillende andere alternatieven om het nieuwe jaar op een fantastische manier te vieren. Populaire opties zijn grootschalige lichtshows en vuurwerkevenementen, lichtgevende lampionnen, confetti- en feestkanonnen en vuurpotten of kampvuren voor het creëren van een warme en gezellige sfeer.