Nog niet zo lang geleden, als je een kantoorbaan had, dan betekende dit dat je eigenlijk de hele dag zittend doorbracht. Misschien dat je even van de plek kwam om een koffierondje te halen. Of om je printje van de printer te pakken. En als je heel gezond bezig was dan ging je in de pauze een rondje wandelen. Maar in principe bracht je de dagen zittend door en dit is niet zo gezond. De mens is niet gemaakt om de hele dag te zitten en als je dan ook nog eens niet heel goed op je voeding let, vliegen de kilo’s er zo aan. Maar dit is aan het veranderen. Tegenwoordig zie je steeds meer zit en sta werkplekken.

 

Wat zijn zit en sta werkplekken?

Zit en sta werkplekken zijn, de naam zegt het eigenlijk al, werplekken waarbij je zowel kunt zitten als staan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een gemakkelijk in hoogte verstelbaar bureau. Zo kun je bijvoorbeeld de dag heel rustig zittend beginnen, terwijl je een eerste kop koffie drinkt. Maar als je dan genoeg hebt van het zitten is het heel gemakkelijk je bureau omhoog te brengen naar sta hoogte. Soms doe je dit met een slinger, maar er zijn ook veel bureaus die met een druk op de knop van hoogte kunnen veranderen.

 

Waarom kiezen voor een zit en sta werkplek?

Waarom zou je kiezen voor een zit en een sta werkplek? Je hebt namelijk heel goede en comfortabele bureaustoelen. Deze zijn ARBO-technisch keurig afgesteld op jouw persoonlijke behoefte en je zou het bij wijze van wel een hele week kunnen uithouden op zo’n heerlijke stoel. Maar toch blijkt dit niet gezond. Als je de hele dag zit, ontstaan er vaak nek- en rugklachten. Door het staan en zitten af te wisselen bevorder je de bloedcirculatie en blijf je fit.

 

Meer voordelen van het afwisselen van zitten en staan tijdens het werk

Het afwisselen van zitten en staan tijdens de dag is dus goed voor de bloedcirculatie. Dit is niet alleen gezond voor je lichaam, maar het zorgt ook voor een betere concentratie. Niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen blijven beter in vorm. Je krijgt zo makkelijk, meer werk gedaan en als gevolg van de gezondere werkhouding zal ook het ziekteverzuim dalen.