Gouden halskettingen zijn een populair accessoire voor zowel mannen als vrouwen, en zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende stijlen. Gouden kettingen kunnen vrij duur zijn, maar daar is een goede reden voor – er is heel wat werk voor nodig om ze te maken! In dit artikel zullen we het proces van het maken van gouden kettingen van begin tot eind bekijken, evenals de geschiedenis van deze populaire accessoires.

 

Ketting goud: hoe wordt het gemaakt?

Een ketting van goud wordt gemaakt met behulp van een proces dat gieten heet. Goud gieten is een nauwkeurig proces. De temperatuur moet spot-on zijn en timing is zeer belangrijk in het proces. Eerst wordt de mal gemaakt van de gewenste vorm van de halsketting. En vervolgens wordt het gesmolten goud op de perfecte temperatuur in de mal gegoten en laat men het afkoelen en uitharden. Zodra het goud is afgekoeld is de ketting goud nog niet klaar, er moet namelijk vaak nog overtollig goud weg worden gesneden. Nadat het overtollige goud is weggesneden moet de ketting zeer nauwkeurig gepolijst worden om hem een glanzende afwerking te geven.

 

Ketting goud; de geschiedenis in een notendop

Gouden halskettingen worden al eeuwenlang gedragen als een symbool van rijkdom en macht. In het oude Egypte droegen farao’s en andere elites rijkelijk versierde gouden halskettingen als onderdeel van hun koninklijke kledij. Gouden kettingen werden populair in Europa tijdens de Renaissance, mannen uit de hogere klasse en vrouwen droegen ze als statussymbool. Gouden halskettingen raakten in de 18e eeuw uit de mode, maar maakten in de 19e eeuw een comeback als onderdeel van de liefde van het Victoriaanse tijdperk voor alles wat sierlijk en luxueus was. Vandaag de dag zijn gouden halskettingen weer populair onder mensen van alle rangen en standen.

 

Gouden kettingen in het heden

Gouden kettingen zijn weer een populair accessoire, dat door mensen van alle geslachten en leeftijden met plezier wordt gedragen. Ze worden vaak als geschenk gegeven voor speciale gelegenheden zoals verjaardagen of jubilea. Gouden halskettingen zijn ook een populaire keuze voor verlovings- en trouwcadeaus. Als je overweegt een gouden halsketting te kopen, zijn er vele dingen welke je kan overwegen om tot je keuze te komen. Een échte gouden ketting moet bijvoorbeeld gemaakt worden van minimaal 14 karaats goud. Wanneer het minder dan dat is mag een sieraad volgens de wet geen goud genoemd worden. Om er achter te komen of je ketting van 14 karaats goud is kan je naar een specialist gaan of letten op keurmerken.