Het is Corona-tijd en daarom zul jij je vast een stuk meer vervelen dan normaal. Je zit vaker thuis, waardoor je geneigd bent om op de bank te zitten en lekker niks te doen. Toch zijn er dingen te doen waarmee jij je enigszins nuttig mee kunt maken. Een daarvan is het aandacht besteden aan jouw cv-ketel. Normaal gesproken wordt dit door heel veel mensen vergeten, want het is ook eerlijk gezegd niet iets waar je elke dag aan denkt. Nu je er toch de tijd voor hebt, kun jij je net zo goed even gaan verdiepen in de cv-ketel, want net zoals bijna iedereen heb jij er ook eentje in huis.

 

Kennis 1: waarom denk je dat je eigenlijk een nieuwe cv ketel moet hebben?

Het is zeker van belang dat jij je cv-ketel ongeveer om de 10-15 jaar laat vervangen. Indien je dit niet doet, kan dit zeker zijn gevolgen hebben op de veiligheid van jouw woning. Zo kunnen er namelijk rook-gaslekkages ontstaan of er kan koolstofmonoxide vrijkomen. Dit komt meestal door slijtage van onderdelen en het is beslist iets wat je graag wilt voorkomen. Hiernaast zuigen oude cv-ketels meer energie uit de ketel, waardoor dit per jaar ongeveer 300 euro meer kan kosten. De nieuwste ketels hebben een veel hoger rendement en dat is goed voor zowel je eigen portemonnee, als voor het milieu.

 

Kennis 2: Besparen op je kosten, ja dat kan zeker!

De prijzen van een cv-ketel lopen kunnen erg verschillen van elkaar. Met de nieuwe hr ketel kun je een flink bedrag op de kosten besparen tegenover de oude welbekende cv-ketel. Het bespaart je jaarlijks al gauw 15%-20% op de kosten voor gas. Dit betekent dat het ongeveer tot zo’n 300 euro per jaar kan schelen. De investering in een hr-ketel kun je al binnen 6 jaar terugverdiend hebben. Goed hè? Een hr-ketel kun je kopen voor ongeveer tussen de 1.000 en 2.600 euro.

 

Kennis 3: Voor elke cv-ketel is een passende thermostaat, jeej!

Op bijna elke cv-ketel kun je een thermostaat naar keuze installeren die goed bij jouw huis past. Je kunt ervoor kiezen om een ‘normale’ thermostaat aan te laten sluiten, of je kunt ervoor kiezen om een slimme thermostaat aan te schaffen. Deze laatste thermostaat voorziet jou van al het gemak. Het kan namelijk erg fijn zijn als je ’s ochtends naar beneden komt voor een heelrijk ontbijtje en de keuken is al lekker voor verwarmd. Het is natuurlijk ook erg fijn dat als je na een (lang) weekend weg of wellicht een ontspannende vakantie warm onthaald wordt door je huis.

 

Kennis 4: Kies jij voor een open of gesloten cv-ketel?

Als jij overtuigd bent van de aanschaf van een hr-ketel, dan kun je deze alinea overslaan. Een hr-ketel is namelijk altijd gesloten. Bij een cv-ketel heb je in vergelijking met een hr-ketel, de keuze om een open of gesloten variant aan te schaffen. Waarschijnlijk zegt het je niet heel veel, maar een gesloten cv-ketel is wel echt de meest veilige optie. De lucht wordt dan vanuit buiten gehaald. Een open cv-ketel haalt de lucht voor ventilatie uit dezelfde ruimte waarin deze is aangesloten. Wij raden het je aan om een open ketel niet in een ruimte te hangen waar gegeten en geleefd wordt. Je zult nu vast wel denken: heeft een open cv dan helemaal geen positieve punten? Jawel hoor, want deze is vaak wel gemakkelijker om te laten installeren. Hierdoor is deze klus vaak een stuk sneller gedaan.