De online markt groeit maandelijks enorm, je kunt bijna alles online kopen. Je hoeft tegenwoordig niet meer naar de winkel om producten te kopen die je nodig hebt. Zelfs je boodschappen kun je online bestellen en thuis laten bezorgen, al wordt dit nog niet zoveel online besteld als andere dingen. Er zijn een hoop voordelen van online winkelen ten opzichte van naar de fysieke winkel gaan.

 

Het gemak van online winkelen

Online winkelen heeft als grootste voordeel dat het gemakkelijk is. Of je nu in het weekend, ‘s nachts of tijdens de lunchpauze van je werk iets wilt bestellen, het kan allemaal. Webwinkels zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week open. Sommige mensen vinden het gemak van 24 uur per dag bestellen handig, anderen willen liever niet zelf sjouwen met de aangekochte producten. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe vloer uitgekozen? Dan kun je deze ook online bestellen en in sommige gevallen kosteloos thuis laten bezorgen. Heb je een mooie design bank uitgekozen? Ook deze kun je online bestellen en thuis laten bezorgen.
Het is wel verstandig om uit te zoeken waar de levertijd en de verzendkosten het meest gunstig zijn.

 

Is online winkelen goedkoper?

Online winkelen kan zeker goedkoper zijn. Dit is ook makkelijk te verklaren, een fysieke winkel heeft veel meer kosten dan een webwinkel. Een fysieke winkel heeft vaak een hoge huursom, personeel, energielasten en bijkomende kosten die een webwinkel niet heeft. Wanneer een webwinkel een gelijke marge en een gelijke inkoopprijs heeft als een fysieke winkel kan een webwinkel dus een lage prijs aanbieden. Simpelweg omdat ze minder kosten hebben.
Los van de lagere kosten is het ook gemakkelijker om producten online te vergelijken. Er zijn veel prijsvergelijkingssites, naast de prijs kun je ook producten vergelijken.

 

Online afrekenen

Een aantal jaar geleden waren mensen erg voorzichtig met het online bestellen van producten omdat ze bang waren om opgelicht te worden of bang dat hun geld niet op de juiste manier op de rekening van de verkopende partij zou kunnen komen. Ondertussen maakt iedereen gebruik van iDEAL, Paypall, automatische incasso of een acceptgiro. Niet overal kun je achteraf betalen, veel bedrijven willen dat je vooraf betaald.
Ondertussen zijn er ook verschillende keurmerken in het leven geroepen die alleen toegekend worden aan betrouwbare bedrijven. Het blijft nog steeds belangrijk om goed te kijken waar je iets besteld, er zijn helaas nog steeds oplichters actief. Dit zal altijd zo blijven.