De goede oude tijd, grootmoeders spelletjes, daar hoort de spoelbak natuurlijk ook bij! Maar hoe oud is sjoelen eigenlijk en komt die echt van grootmoeders tijd of gaat die nog vroeger terug?

Wat is sjoelen eigenlijk? Sjoelen is een gezelschapsspel dat vaak word gespeeld in Nederland. De spelers moeten bij het spel in 3 beurten 30 schijven door 4 kleine gleufjes schuiven die zich op het einde van de plank bevinden. Bij de eerste poging moeten alle schijfjes worden gebruikt, bij de tweede en derde poging gebruikt men alle schijfjes die niet in het vakje zijn beland. Elk vakje heeft een eigen punten telling, als alle schijven in de vakjes zijn beland, tel je de punten op. Wie de meeste punten heeft, is de winnaar van het spel.
Net zoals op een tafeltennistafel zijn er bepaalde regels die je moet volgen.

 

Hoe ziet een sjoelbak eruit?

Een sjoelbak is een houten bak met op het einde 4 poorten met elk een ingang. Op die poorten staat ook de punten telling. De bak is kleiner en smaller dan bijvoorbeeld een pooltafel. Hoe lang bestaat sjoelen en waar ligt de oorsprong? Het antwoord ligt in Engeland in de 16 de eeuw.
Daar werden op gezellige avonden in de pub shove ha’penny gespeeld. Toen werd er in een toneelstuk van Shakespeare gesproken van een shuffelboard, waarschijnlijk is deze benaming overgewaaid naar Nederland.
Ondanks dit verhaal is het niet zeker dat het uit Engeland afkomstig is.
Het is gewoon een vermoeden! In de loop van de zestiende en zeventiende eeuw is sjoelen een echte volkssport geworden voor kinderen en oud, man en vrouw.
Misschien iets voor de donkere dagen mee te vullen met familie en vrienden?

 

sjoelbak