Een ceintuur is in principe hetzelfde als een riem. Dat wil zeggen, taal technisch gezien. Vaak wordt er in de praktijk wat verschillend mee bedoeld. Als je ver terug gaat in de geschiedenis, dan wordt er met het wordt ceintuur gewoon riem bedoeld. Een ceintuur is dan gewoon het woord voor riem zoals we die nu kennen.

 

Maar een ceintuur is vandaag de dag niet meer een “echte” riem. Een ceintuur is nu een riem die een stuk dunner is en een ceintuur wordt vaker om het middel gedragen dan om de heupen. Ook is een ceintuur over het algemeen smaller dan een riem. Vaak wordt een riem ook gedragen om het afzakken van een broek te voorkomen terwijl een ceintuur veel vaker als accessoire dient.

 

In het verleden was een ceintuur dus een middel om te voorkomen dat je kleding afzakte, tegenwoordig is een ceintuur meer een mode artikel of een accessoire. Een ceintuur is dan ook, net zoals alle andere kledingstukken, in alle soorten en maten en prijsklassen aanwezig.

 

Een ceintuur kan een waardevolle accessoire zijn, vaak geeft een ceintuur net iets extra aan je outfit. Een ceintuur kan ervoor zorgen dat een hele standaard outfit wordt omgetoverd in een hele hippe outfit. Dit komt omdat het dragen van een ceintuur het doet voorkomen alsof er extra goed over de betreffende outfit is nagedacht. Een ceintuur onderstreept daarnaast nog eens wat je kleding uit hoort te stralen. Bijvoorbeeld door een klassieke outfit te combineren met een klassieke ceintuur komt de klassieke outfit beter tot haar recht.