Een 3D printer kopen is tegenwoordig niet heel gemakkelijk. Er is wel voldoende aanbod, maar daar zit juist ook het probleem in. Het is namelijk zo dat er zoveel keus is, dat je er wel voldoende tijd en aandacht in moet steken om de juiste te vinden. Het doen van vooronderzoek is daarin dus essentieel. Alleen op die manier vind je de printer die precies kan bieden wat jij zoekt. Zowel voor ondernemers als voor particulieren is het van groot belang om op deze manier te werken. Door alles naast elkaar te leggen maak je de juiste keuze.

 

Welk filament kies je?
Opvallend is dat een 3D printer kopen in veel gevallen niet alleen maar van de printer zelf afhangt. Juist het filament speelt dan een belangrijke rol. Het filament is het materiaal waarmee je de prints maakt. In veel gevallen is dit een specifiek soort plastic. ABS en PLA zijn de bekendste soorten. Er zijn echter tientallen soorten plastic die hiervoor te gebruiken zijn. Ook materiaal als nylon en metaal is te gebruiken in sommige 3D printers. In dat opzicht is het dus vooral ook belangrijk om te bepalen welke printer je wilt gebruiken voor de doelen die je hebt.

 

Wat kan de 3D printer allemaal?
Heb je bepaald welk type filament je gaat gebruiken? Dan kan je een 3D printer kopen die hiermee om kan gaan. Wel is het dan slim om ook naar de capaciteiten van de printer zelf te kijken. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten in welke mate je te maken hebt met een smartprinter. Hoe beter de printer zelf het proces kan sturen, hoe aantrekkelijker dit natuurlijk is. Daarnaast is het goed om te weten hoe je kan ontwerpen en welke ontwerpen er allemaal al te krijgen zijn. Kijk ook naar dit soort zaken bij je keuze.

 

Welke factoren wegen het zwaarst?
Wanneer je moet kiezen op basis waarvan je een 3D printer gaat kopen, dan is het slim om zelf te bepalen welke factoren voor jou de grootste waarde vertegenwoordigen. Is het het filament? Vind je de software het belangrijkst? Of is het toch vooral belangrijk dat je zelf aan de slag kan met de printer door middel van het zelfbouw principe. Al deze zaken weeg je mee om uiteindelijk de beste keuze voor jouw situatie te maken. Alle reden om hier dus de tijd voor te nemen en uiteindelijk te bepalen wat het best is.