Drink jij graag een glaasje wijn en wil je daar ook wat lekkers bij eten? Dan zijn er genoeg lekkere dingen om uit te kiezen. Maar wat past nou het beste bij dat rode wijntje? Of is het juist andersom en zoek je de perfecte wijn voor bij je gerechten? In dit artikel vertel ik je welke hapjes het beste bij welke wijn passen en andersom natuurlijk. Hopelijk geef ik je hiermee wat inspiratie voor je volgende borrelavond.  

 

Vleeswaren

Heb jij vleeswaren in huis gehaald voor de borrelplank van vanavond? Kies dan voor een rode wijn. Dit is een goede combinatie, vooral als het om rood vlees gaat. Denk hierbij aan gevulde rauwe ham rolletjes of dadels met spek. Maar ook als je voor een lekkere snack uit de frituurpan gaat, is een rode wijn aan te raden. Een ezelsbruggetje om dit te onthouden is om te denken aan de kleur van beide. Rood vlees in combinatie met rode wijn is altijd fijn. 

 

Olijven en noten

Olijven en noten kunnen niet ontbreken op je borrelplank, maar beide hebben wel een andere voorkeur als het gaat om wijn. Zo zijn olijven erg goed te combineren met een wat kruidige rode wijn, terwijl noten juist lekker zijn in combinatie met een droge witte wijn. Ook zijn noten heerlijk bij een glas port.  

 

Hapjes met vis

Ben je een visliefhebber? Dan is het niet gek dat dit ook op de borrelplank terug te zien zal zijn. Denk hierbij aan cocktailgarnalen of makreel sandwiches. Vis is goed te combineren met droge witte wijn, rosé of mousserende wijn. Ook hier geldt het ezelsbruggetje van de kleur. Vis is namelijk veelal licht of wit van kleur, dus: Witte vis in combinatie met witte wijn is altijd fijn.

 

Kazen

Als echte hollander moet er natuurlijk ook een stukje kaas op de borrelplank liggen. Kaas past eigenlijk overal bij, maar het verschilt wel welke kazen je gebruikt. Sommige kazen passen namelijk beter bij een bepaalde wijn dan andere kazen. Zo gaat een witte wijn als een Sauvignon Blanc goed gepaard met mozzarella of een jonge kaas. Chardonnay past juist goed bij romige kazen als brie en camembert. Hierbij zou je dus een lekker toastje met brie kunnen eten. Ga je voor een rode wijn als de Tempranillo, dan kun je het beste kiezen voor een wat oudere kaas. 

 

Van alles wat

Over het algemeen past een mousserende wijn goed bij een borrelplank waar gebruik wordt gemaakt van veel verschillende soorten hapjes. Dit is dan ook altijd goed. Wil je een keer echt de juiste wijn bij de juiste hapjes? Kies er dan voor om verschillende borrelplanken te maken en dit als een soort gangen langs te laten komen.