De afgelopen jaren heb ik bij één van de snelst groeiende winkelketens gewerkt van Nederland. De action is inmiddels een begrip dat niet meer weg te denken valt. Inmiddels zijn er in Europa meer dan duizend van deze low budget winkels te vinden. Alleen al in 2017 werden er meer dan tweehonderd winkels geopend. Bijna heel Nederland zal inmiddels wel een keer iets bij de Action hebben gekocht. Na zoveel jaren heb ik een hoop klanten voorbij zien komen en daarmee ook een hoop dingen meegemaakt.

 

De Action is zo een beetje de goedkoopste winkel op het gebied van, ja op het gebied van, vanalles eigenlijk. De Action heeft niet zo zeer een heel specifieke segment waar het zich op richt, je kan er gewoon van alles kopen. Dat is nu ook precies waardoor er zoveel klanten naar deze winkel komen. Naast het feit dat je er handige dingen als powerbanks, pennen en schriften voor bijna niks kan kopen, wisselt het assortiment ook in rap tempo. De ene week liggen er weer andere spullen dan de andere, waardoor mensen blijven terugkomen en telkens weer met nieuwe spullen naar huis gaan. Echter levert die verzamelwoede van de koopjesjagers ook een hoop bizarre situaties op.

 

Werken in een winkel is leuk hoor, maar er komen ook vaak lastige klanten langs. Zoals ik hier net al beschreef, verandert het assortiment nogal vaak. Helaas zijn mensen best wel gewoontedieren, dus ja, als er dan wat verandert kunnen sommige klanten nogal boos worden. Zo was er een vrouw die elke week een bepaald pak koekjes kocht bij de Action. Want ja de Action heeft niet alleen non-food producten, maar ook een aantal lang houdbare ongezonde producten als chips, koek en snoep. Nou deze vrouw was dus heel snel gewend geraakt aan de heerlijke smaak van deze koekjes, maar deze koekjes waren uit het assortiment gehaald. Het leek wel alsof de wereld was vergaan. Ze bleef maar schreeuwen over hoe belachelijk het wel niet was dat wij zomaar het assortiment overhoop hadden gehaald. Ze wilde mijn manager spreken en nadat hij had vertelt dat we verder niks voor haar konden betekenen, zei ze dat ze wel even een boze mail zou sturen naar het hoofdkantoor. Het ironische was toch wel dat ze uiteindelijk maar met een andere doos koekjes naar huis is gegaan en vervolgens nog elke week bij ons kwam winkelen.

 

Ik heb het echt altijd wel naar mijn zin gehad tijdens het werken bij de Action. Met mijn collega’s was het altijd erg gezellig en ondanks dat het vaak druk was, was er ook wel tijd voor wat lol tussendoor. Het is alleen wel zo dat er gewoon regelmatig vreemde types op de winkel af kwamen. Zo werd er nog wel eens wat gestolen waarvan je dacht, ja kon je dat nou echt niet even afrekenen. De producten zijn zo immens goedkoop dat het echt niet de moeite waard is om het te stelen dacht ik dan bij mezelf. Sowieso is het niet goed om te stelen, maar ik heb wel eens iemand betrapt op het stelen van een set pennen ter waarde van vijftig cent. Deze jongen heeft vervolgens een boete gekregen waarvan hij de halve winkel had leeg kunnen kopen.

 

Werken in een winkel is ondanks alle rariteiten echt heel leuk hoor. De korte gesprekjes met leuke klanten kunnen je dag echt goedmaken. Als je geluk hebt heb je collega’s die zo gek zijn als een deur waarmee je elke dag weer wat anders beleeft.